top of page

Coroane dentare intr-o zi

Coroanele dentare oferă o metodă eficientă de protejare a dinților de diverse probleme orale, contribuind în același timp la menținerea unui zâmbet atrăgător și sănătos.

 

După o evaluare amănunțită, medicul dentist va determina dacă este necesară aplicarea unei coroane dentare și va sugera soluția optimă, luând în considerare nevoile specifice și posibilitățile financiare ale pacientului.

Ce este coroana dentară?

O coroană dentară reprezintă o soluție protetică fabricată dintr-o varietate de materiale, destinată să prevină degradarea ulterioară a dintelui, să-i restabilească estetica și funcționalitatea naturală. Aceasta poate fi montată atât pe un dinte natural, cât și pe un implant.

Beneficiile Coroanei Dentare pentru Pacient

Pacienții confruntându-se cu carii avansate sau alte afecțiuni ce compromit structura dentară beneficiază de o soluție durabilă, estetic plăcută și de lungă durată. O coroană dentară reprezintă pentru mulți pacienți calea către redobândirea unui zâmbet radiant și sănătos.

Când este necesară coroana dentară? 

Coroana dentară este recomandată de medicul stomatolog în următoarele situații:

  • Protecția dinților susceptibili la fracturi;

  • Refacerea dinților sever afectați;

  • Integrarea pe implanturi dentare;

  • Reabilitarea dinților afectați de traumatisme;

  • Ameliorarea aspectului estetic al dinților.

Ce este coroana dentară?

Materialul din care sunt realizate coroanele dentare vine la pachet cu anumite beneficii. Tocmai din acest motiv, diferă și prețul.

Coroane Ceramice (Porțelan):

Ideale pentru cei cu sensibilități alergice, coroanele ceramice sunt recunoscute pentru biocompatibilitatea lor, minimizând riscul reacțiilor alergice și infecțiilor. Oferă un aspect natural și sunt durabile, cu condiția unei igiene orale corespunzătoare.

Coroane din Material Compozit:

Utilizate adesea ca soluție temporară, coroanele din compozit sunt mai puțin durabile și estetice, fiind ușor de distins de dinții naturali.

Coroane Metal-Ceramice:

Combinația de metal și ceramică oferă o soluție robustă pentru restaurarea dinților, fiind o opțiune populară pentru molari datorită capacității lor de a suporta forțele masticatorii. Acestea sunt, de asemenea, mai accesibile din punct de vedere financiar comparativ cu alte tipuri.

Coroane realizate prin Tehnologie CAD-CAM:

Aceste coroane sunt ideale pentru pacienții cu program încărcat, putând fi finalizate într-o singură vizită datorită tehnologiei avansate care permite scanarea și fabricarea coroanei în același timp. Oferă o adaptare perfectă și rezultate estetice excelente.

Cum se aplică o coroană dentară: Etape

Implementarea unei coroane dentare se desfășoară prin mai mulți pași specifici:

  • Verificarea dintelui – specialistul va evalua condiția și soliditatea dintelui, va detecta orice complicație care necesită intervenție imediată și, în situații particulare, va solicita o radiografie pentru a investiga și partea radiculară;

  • Pregătirea dintelui – se îndepărtează o porțiune din emailul dintelui și se realizează o amprentă;

  • Aplicarea unei coroane temporare care va asigura protecția dintelui pe durata fabricării coroanei definitive în laborator – acest proces poate varia de la câteva zile la câteva săptămâni;

  • Montarea temporară a coroanei finale – este esențial ca inițial coroana finală să fie montată pe o bază temporară pentru a permite perioada de adaptare;

  • Cimentarea permanentă a coroanei dentare – în cazul în care pacientul nu întâmpină niciun fel de incomoditate sau sensibilitate în timpul adaptării, coroana va fi fixată permanent.

Pentru coroanele dentare fabricate folosind tehnologia CAD-CAM, întregul proces se desfășoară în decurs de o singură zi. Te prezinți la clinica stomatologică dimineața pentru verificarea și scanarea 3D a dintelui, iar în câteva ore te poți întoarce pentru a primi coroana dentară care se va potrivi impecabil.

  • Procedura de aplicare a unei coroane dentare este nedureroasă. După cimentarea definitivă a coroanei, dacă aceasta este realizată corect, nu vei simți durere sau disconfort. Dacă apare durerea, ar fi bine să mergi cât mai repede la cabinet pentru a identifica exact cauza.

  • În cazul în care extracția a fost necesară și dinte nu a putut fi păstrat, se așteaptă între 4 și 6 luni după plasarea implantului pentru a monta coroana definitivă. Totuși, se poate aplica o coroană temporară în acest interval, mai ales pentru dinții vizibili.

  • Fațetele sunt utilizate în principal pentru a îmbunătăți estetica dinților - pentru dinți crăpați, decolorați sau pentru a umple spațiile dintre dinți, pe când coroanele oferă mai multă protecție și sunt recomandate pentru repararea dinților fracturați, tratarea cariilor profunde sau după proceduri de canal.

  • Durabilitatea medie a unei coroane dentare variază între 5 și 15 ani, influențată de materialul din care este făcută și de îngrijirea acordată.

  • Dentistul utilizează cimenturi speciale cu o aderență foarte puternică pentru a fixa coroana pe dinte, creând o legătură chimică între acest ciment și suprafața dintelui prelucrat, asigurând astfel o stabilitate pe termen lung.

  • Dacă dintele se poate repara, este preferabil să îl păstrezi și să folosești o coroană definitivă pentru protecție. Dacă extracția este inevitabilă, implantul dentar este cea mai bună opțiune de înlocuire, iar o coroană dentară va fi necesară și în acest caz.

  • Coroana temporară este fixată cu un adeziv mai puțin puternic, existând un risc mai mare de desprindere.

    Întreținerea acesteia se face similar dinților naturali din punct de vedere al igienei - periajul trebuie să fie delicat (evitându-se periajul dur), și este recomandată utilizarea aței dentare și a apei de gură. În această perioadă, este bine să eviți alimentele tari.

  • Vizibilitatea coroanelor depinde de materialul din care sunt confecționate - coroanele din ceramică sau zirconiu reproduc fidel aspectul natural al dinților, pe când cele din compozit sau metalo-ceramice pot fi distinse mai ușor de dinții naturali.

  • Dacă coroana dentară este bine realizată, te vei adapta rapid la ea. Unele coroane se integrează atât de bine încât pare că au fost mereu parte din dantură.

    Orice disconfort, durere sau sensibilitate ar trebui să te determine să consulți un dentist.

  • Coroanele necesită aceeași îngrijire ca și dinții naturali. Periajul trebuie efectuat cu o periuță cu peri moi, și cu mișcări delicate. Este important să eviți periajul agresiv.

Întrebări frecvente despre coroane dentare

Programează-te

Doriti sa va ingrijiti zambetul?

bottom of page